Birgitas blogg: Gilla-läget-lista

12.6.2020

Nyss recenserade en vän texterna på min egen blogg och påstod att jag bara skriver om ”hur tråkigt du har och hur ensam du är”.

”Det gör den väl inte”, svarade jag kränkt. En hastig överblick visar att båda har rätt.

Det stämmer att jag gnölar och gnäller, men ungefär hälften av texterna har en positiv ton. Att de flesta texter är virus-relaterade skyller jag på tidsandan. Den här våren slår corona till och med vädret som samtalsämne.

Jag noterar också att deppigheten har avtagit efter hand. Kalla det gärna anpassning. If you can´t beat them – join them. På svenska: Gilla läget.

Här har du min gilla-läget-lista (obs: den kan ändras inom några timmar):

• Båda mina söner bor liksom jag i Stockholm

• Jag har en syrénportal och en skyline tio minuters promenad från min balkong – bara att välja riktning. Väljer jag bron över Årstaviken är jag på Södermalm inom en kvart.

• Jag har en kolonistuga på cykelavstånd vars hammock erbjuder 100 procent social distansering.

• Jag har ett stort hus i en mycket liten by i Småland.

• Jag är frisk och kan både gå och cykla.

• Jag har gott om tid.

Jag vet att en sådan lista lätt kan väcka undanträngd avundsjuka (själv hade jag blivit vansinnig av att läsa den en ”dålig” dag). Eller inte?

Syrénportal
Årsta skyline
Staketet till kolonistuga

Jag tänker ofta på ett oväntat möte med en före detta klasskamrat i hemstaden Växjö. Det var samma sommar som vi fyllde 30, och jag minns hur jag babblar på om mitt spännande liv: Jag är nyseparerad, bor i Göteborg (dit jag nyss flyttat från Stockholm) och gör journalistpraktik på Radio Kronoberg.

Hon är gift, har tre barn och arbetar sedan länge som undersköterska på Växjö lasarett.

Jag tycker lite synd om henne som inte ”gjort något”, men innan vi skiljs säger hon uppriktigt och vänligt: ”Jag hoppas att du träffar någon snart så att du också kan få barn och familj – och kanske flytta hem igen”.

Oj, den visste var den tog!

Samma höst träffar jag M som både blev min man och far till mina söner. Och nu – drygt 30 år senare – överväger jag att bli smålänning på halvtid. Varför välja antingen eller – när en kan få både och.

Hur svårt kan det va?

/Birgita

Huset i Småland
Smålandsidyll

Vem är Birgita Klepke?

Birgita Klepke är journalisten som blev komiker samma år som hon fyllde 60. Sedan dess uppträder hon regelbundet och har bland annat gjort standup-föreställningarna Från klamydia till inkontinens och Hur svårt kan det va?.

Klicka här för att läsa fler blogginlägg från komikern Birgita Klepke.

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play