Duka upp till pizza-buffé!

11.5.2020

Oavsett om helgen närmar sig eller inte är en riktigt god pizza alltid en bra idé! Pizza Bianco, Pizza Margharita, en saftig capriciousa, grönkålspizza? Det verkar finnas en hel värld av olika typer och kanske skulle det bli en full bibel om man samlade alla recept. 

Tyvärr blir det inte lika många recept här, men jag har samlat tillräckligt många för en pizza-buffe! Ofta fuskar jag med att köpa färdig pizzadeg men för det lilla extra knådar jag den själv, lyxar till med hemmagjord tomatsås och kanske också en klick egenmixad pesto. Självklart blir det lite godare med egen deg, men de färdigköpta varianterna får du en pizza som nästan är helt hemmabakad – Och som dessutom blir klar på knappa timmen. 

Vill du ha ett annat supertips?

Glömde du förrätten, eller kanske snacksen till fördrinken? Rusa då till närmsta butik, köp en pizzadeg och gör i ordning en av dessa pizzor och servera som tilltugg. Jag tycker alltid det känns lite lyxigt med en bit pizza till drinken. Bitarna ska gärna vara lite mindre då, och kanske till och med rektangulära. Allra bäst blir de vita pizzorna som tilltugg, det vill säga de pizzorna som inte har en tomatbas! För extra lyx, riv parmesan på pizzan när den är färdiggräddad! 

Först ut har vi receptet för pizzadegen.

Detta recept är gjort för 6 personer – och hemligheten bakom den luftigaste av pizzor är den lååånga jäsningstiden. 

  • 3.5 dl vatten (iskallt) 
  • 2 msk olja
  • 50 g färsk jäst
  • 1 msk salt 
  • 10 dl mjöl (och ännu mer vid utbakningen) 

Börja med att röra ihop jästen, vattnet, oljan och saltet i en stor bunke. När all jäst är upplöst börjar du hälla i mjölet, lite i taget, och knådar ut det till en jämn smet. (Det är det här steget som jag tycker är tyngst. Det blir väldigt mycket knådande). När den stora degklumpen är jämn lämnar du den i 1.5h för jäsning (det här är den andra jobbiga punkten. Degen ska jäsa otroligt länge, dessa timmar räcker inte på långa vägar). När denna jäsningen är klar delar du upp den i sex mindre bollar och sen är det dags för jäsning igen. Lägg de sex klumparna på varsina fat, med en blöt handduk över och låt jäsa i MINST 5 timmar! (Jag vet, därför det är lättare med den färdiga degen). 

Men sen du, då är det bara att kavla ut den och toppa med allt du vill innan du stoppar in den i ugnen i en kvart! 

Nu när du vet hur du får till den härliga och väljästa degen är det dags för den roliga delen – Pizzatoppingen! 

Potatispizza 

En fräsch pizza, som i all sin enkelhet är helt underbar! Passar dessutom perfekt till ett svalkande glas mousserande. 

  • 500 gram rå potatis 
  • 4 st vitlöksklyftor
  • Olivolja 
  • Rosmarin 
  • Grovt havssalt 
  • Svartpeppar

Börja med att skala potatisen och skära den i tunna skivor. Ett tips är att använda osthyveln och hyvla potatisen till riktigt tunna skivor. Krossa vitlöken och fördela fint över pizzadegen tillsammans med potatisen. Ringla över olivoljan, strö på ordentligt med flingsalt och svartpeppar och lägg över rosmarinbladen! In i ugnen på 225 grader tills potatisen är gyllenbrun och mjuk. 

Pestopizza

  • Pesto
  • Mozzarella
  • Tomater
  • Ruccola 
  • Salt
  • Svarteppar

Den här pizzan är också utan tomatsås, den byts ut mot pesto! Självklart kan du ta även det till nästa steg och mixa din egen pesto -eller köpa den färdiga varianten. Sprid ut några matskedar pesto på den utkavlade degen, den ska vara täckt men mängden beror på vad du föredrar. Skär mozzarellan och tomaterna i tunna skivor och sprid ut dem på din pizza. Använder du större tomater blir pizzan bäst om skivorna är tunna, är det små körsbärstomater kan det till och med bli riktigt gott att lägga på dem hela! Strö över salt och en del svart peppar, in i ugnen i ca 20 min och när den är klar lägger du på en näve ruccola. 

Margharita

  • Tomatsås (Gör din egen eller köp färdig, det finns supergoda färdiga pizzasåser!)
  • Mozzarella
  • Basilika 
  • Salt 
  • Peppar

En pizzabuffé är aldrig komplett utan den enklaste av pizzor, orginalaren margherita. Fantastiskt god och antagligen min favorit! Allt du behöver är ett lager tomatsås, mozzarella ost och basilika! När pizzadegen är kavlad och täckt av tomatsås lägger du ut skivad mozzarella och strör över kryddor. När den är färdiggräddad ska den gärna vara gyllene, och för bästa resultat klipper du över basilika! 

Pizza crudo 

  • Tomatsås 
  • Mozzarella
  • Basilika 
  • Lufttorkad skinka
  • Kapris
  • Oliver
  • Ruccola
  • Parmesanost
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Täck den färdigkavlade pizzadegen med tomatsås, bryt mozzarellan i stora bitar och lägg jämt runt pizzan. Strö på basilika och den lufttorkade skinkan. Du kan självklart lägga på skinkan efter ugnen också, men jag föredrar när den varit i ugnen och nästan blir lite krispig! När pizzan har en härlig färg tar du ut den och lägger på ruccola, kapris och oliver. Slutligen finrivet du parmesan över pizzan innan du ringlar olivolja på toppen! 

Nutellapizza

Självklart ska buffén även erbjuda en söt variant till efterrätt! Allt du behöver är nutella (eller valfri nötkräm) och jordgubbar – utöver degen förstås. 

Kavla ut degen tunt och lägg in i ugnen utan något på. Ta ut när den börjar få färg och bred ett tjockt laget nutella. Skiva jordgubbarna och lägg på när pizzan svalnat litegrann. För en extra somrig variant klipper du över lite mynta! 

På en pizzadeg kan du lägga allt möjligt, de går att anpassa efter alla specialkoster och önskemål.

Dessa recept är mina favoriter men prova lägga på allt du tycker om, skjutsa in i ugnen i 20 minuter och avnjut den krispigt gyllene pizzan! 

Våga experimentera lite, lägg på oväntade smakkombinationer, grädda pizzan på grillen och njut av pizzor hela sommaren lång! Lycka till!

-Kajsa

Laga din egen pizza till vår virtuella AW nu på fredag 15/5 – Klicka HÄR för att läsa mer!

Vill du ha andra smarriga recept? Klicka HÄR!

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play