Tips: Det här finns att göra i Alperna utan snön – Följ med på hajk

23.5.2017

När man bokar sin påskresa till Alperna, finns det alltid en risk att snön redan har hunnit smälta. Förra säsongen hade de schweiziska alperna rekordlåga nivåer av snö, och många skidresenärer fick besviket planera om. Vi på Still Active har koll på vad det finns att göra i Alperna ”sans-neige”, utan snö, följ med på denna underbara hajk!

Denna aktivitet planerade jag för två Still Active-medlemmar i Verbier, påsken 2017.

Aktivitet: Hajk från S:t Christophe till La Marlenaz

Hajken går utmed den soliga Savoleyressidan av bergen, men själva klättringen är mestadels i skogen. Det gör att temperaturen blir fortsatt behaglig! Vi älskar den här hajken, eftersom den inkluderar så många kulturella och vackra historiska ställen att stanna på. Bland annat S:t Christophes kapell, de gamla slottsruinerna och en konstutställning av William Besse längst med floden. Avslutningsvis leder hajken till La Marlenaz-restaurangen. (Självklart leder alla våra alphajker förr eller senare till pittoreska schweiziska restauranger med charkuterier och kylt Petite Arvine!)

Klättringen börjar vid foten av S:t Christophestigen

Där går det även att parkera, annars kan man gå av vid busstoppet Patier. Hajken upp till S:t Christophes kapell är en enkel och trivsam promenad, men en stigning på 190 m, ungefär 25 minuter lång. När ni väl kommer upp möts ni av en fantastisk utsikt över Valée de Bagnes, samt det lilla kapellet med vackra glasfönster av Marcel Michellod.

Följ sedan de gula skyltarna mot “Le Château”, de guidar er till en brantare skogsklättring upp för berget. Ruinerna i Forclesskogen är från ett gammalt slott från 1287, och visar er en bild av Verbier långt innan byn blev känd för sina skidresorter.

Efter att ni besökt ”Le Châteu” fortsätter stigningen via de gula skyltarna mot ”La Chute de Bisse”. Floden Bisse rinner närmare 20 km från La Cabane de Mont Fort, ned till Chute. Floden byggdes 1484 till böndernas hjälp, och har sedan dess hjälp dem att bevattna närliggande betesmarker. La Chute de Bisse är slutet på floden, där den slutligen rinner 150m rakt ned till Levron.

Utsikten över dalen är helt magisk!

Hajken fortsätter på en flack skogsstig, längst med Bisse i riktning mot ”La Merlène”. Var femtionde meter finns vackra träskulpturer, gjorda av Verbierfödde konstnären William Besse, tillika schweizisk olympisk skidåkare. Denna konstrunda ger extra krydda till hajken, men en rolig twist jämfört med traditionella hajkleder.

Stigen tar slut efter ungefär 20 minuter, då är ni framme vid La Marlenaz, en av de absolut bästa bergsrestaurangerna I Verbier. Restaurangen har en underbar terrass i solen, där ni kan njuta av en välförtjänt fondue med vitt vin från regionen.

Efter lunchen kan ni ta en enklare promenad längst vägen ned mot Verbier stad, där ni tillslut hamnar på toppen av Le Hameau. Därifrån kan ni antingen ta en buss, eller promenera in till stan.

En dag ute på hajk är precis lika härligt som en skiddag. Låt oss på Still Active hjälpa er med tips på intressanta hajkleder i Alperna. Kom ihåg, en hajk om dagen gör susen!

Här är en bild på våra två Still Active-medlemmar, på väg upp på hajk med Verbier bakom sig.

Vill du ha fler tips på härliga utomhus- aktiviteter? Klicka HÄR!

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play