Hösten ger oss matfavoriter- svamp, bär och frukt!

7.9.2018

Sommaren smyger sig långsamt bort och gör rum för hösten. Med sommaren försvinner även värmen och de härliga picknickarna, eftermiddagsfikorna på bryggan eller en middag på uteserveringarna…

Men spill inga tårar för det! Äntligen är hösten här!

Med hösten kommer nämligen frukt och svamp.

Hösten ger oss matfavoriter- svamp, bär och frukt!

Jag inleder hösten med långa turer i skogen med förhoppningar om att finna skogens guld, om än tillräckligt för en kantarelltoast. De gånger turen är på min sida får jag hem en korg full av härligheter. En kantarell för smörstekning, en sopp för torkning eller en skivling att spara till senare i frysen. Vill du ha tips om var du kan hitta kantareller? Klicka här för att läsa om Sofies tips !

Du kan nog hitta både det ena och andra på naturupplevelserna under fliken ”Utomhusaktiviteter”! 

Efter att du har rensat och skurit upp svampen är det dags att tillaga. Om du som jag älskar svamp i alla former finns det flera alternativ.

Det som går snabbast är att steka dem i rikligt med smör och tillsätta salt och peppar. Det är allt som behövs för att jag ska njuta fullt ut av en hösträtt. Hade du turen att plocka så mycket svamp så att korgen väller över kan man spara svamp till senare. Att torka svampen tar minst utrymme och då är det lättast att lägga dem på ett myggfönster, eller att lägga in dem i ugnen på låg värme med öppen lucka.

Att koka sylt är en annan favoritaktivitet under hösten jag gärna fyller min lediga tid med. Alla bär som jag kan hitta slänger jag i kastrullen med lite vatten och syltsocker. Även att koka marmelad är lika lätt, du slänger bara i lite mer syltsocker. Oavsett vad det blir så är det lika gott till nygräddade pannkakor som på en ostfralla.

Hösten ger oss matfavoriter- svamp, bär och frukt!

Gelé är lite trixigare men ack så gott, för att lyckas med det måste sila bären eller den frukt du väljer att använda. Istället för syltsocker använder du dig utav gelesocker för önskad konsistens.

Min sista höstfavorit är äpplet. Äpplen går att hitta överallt och ofta kan man få komma och plocka på andras träd eller fallfrukt då ägaren av trädet inte alltid tar vara på den fantastiska frukten. Att göra äppelmos är enkelt, det går till på samma sätt som sylt- och marmeladtillverkningen. Äpplen, socker och vatten- rensa först och koka sedan. Det som skiljer sig från syltens tillagning är att äpplena måste mosas eller mixas och sen lösas med lite mer socker innan moset läggs i burkar.

Känns det här som för mycket jobb? Rör enkelt ihop en varmchoklad och mys ner dig i soffan med kakao, socker och mjölk!

Hoppas mina favoriter kommer till användning, äntligen är hösten här!

På någon av våra utomhusaktiviteter kan du säkerligen finna både det ena och andra, se våra aktiviteter genom att klicka HÄR!

— Kajsa

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play