Lussebullar lagom till jul!

28.11.2019

Självklart fyller vi hela december månad med all tänkbar julmat och julgodis. Det första som ska ordnas är julfikat; pepparkakor, knäck och självklart lussebullar! Förra året delade jag mitt bästa recept på pepparkakor som du kan hitta genom att klicka HÄR. Därför är det nu dags för mitt bästa recept på lussebullar – den gyllene bullen som får hela huset att dofta jul.

De perfekta lussebullarna ska vara saftiga, luftiga och mjuka – och jag kallar dem gärna just för lussebullar eftersom jag allt som oftast strör över lite pärlsocker och river i mandelmassa.

Den klassiska lussekatten snurras med samma deg och russin på toppen!

Innan du börjar bakandet, se till att du har alla ingredienser, en stor och fri yta där du kan kavla ut degen samt torra handdukar som du kan lägga över degen när de jäser. Dessutom har jag en hel del tips som gör att bullarna blir oemotståndligt goda.

Det första tipset är att inte smälta smöret utan att istället låta det stå framme ett tag, bullarna mår bäst av rumsvarmt (och extra mycket) smör. Degen kommer även bli lättare att hantera om du väljer rumsvarmt smör istället för smält, den kladdar inte lika mycket! Det andra tipset är något jobbigare… Som om den långa väntan för jäsning inte vore nog rekommenderar jag att låta degen jäsa ännu längre. Gärna att den ligger i kylen över natten. Det sista, och antagligen mest uppenbara, är att inte använda för mycket mjöl. Trots att det är lite jobbigt ska degen vara kladdig!

För att baka de allra bästa lussebullarna krävs mycket mjöl, saffran och en hel del tålamod!

Ingredienser:

Jäst 50 g

Smör 100 g (glöm inte att det ska vara rumstempererat) 

Vatten 1 msk (eller rom för ännu mer smak)

Kesella (eller kvarg) 250 g

Saffran 1 g (två paket)

Socker 2 dl

Salt 0,5 tsk

Vetemjöl ca 1 kg, 15,5 dl (häll inte i allt på en gång, du kommer antagligen inte behöva alla deciliter och dessutom blir bullarna godare med lite mindre mjöl)

Precis innan bullarna är klara ska du även pensla dem med ett uppvispat ägg. Dessutom kan du trycka dit lite russin om du tycker det är gott, eller så gör du som jag och river i lite mandelmassa i bullens snurrar!

Nu ska här bakas lussebullar!

Det första du ska göra är att skära upp smöret i mindre kuber, på detta sätt kommer det snabbare bli rumstempererat och lättarbetat. När du gjort detta stöter du saffranet tillsammans med lite av sockret och lägger det i vattnet eller rommen. Därefter smular du ner jästen i en bunke och tillsätter därefter rumstempererad mjölk, smör och saffrans-vätskan.

Rör ihop jästen, smöret och vätskan tills att allt är löst. Därefter rör du ner kvargen, resten av sockret, saltet och sedan mjölet (lite i taget)! Jobba ihop degen tills att den känns smidig nog att kavla ut, men den får gärna vara kladdig. Låt sedan degen vila i minst 60 minuter i bunken, under en kökshandduk. Medan du väntar på bullarna kan du blötlägga russinen i ca 20 minuter. Är russinen redan blöta när du trycker dit dem kommer de inte suga lite mycket vätska från själva lussebullen, och slutresultatet kommer bli mycket saftigare!

När du känner att du inte kan vänta längre tar du upp degen på en mjölad bänk, knådar litegrann och delar upp den i 35 – 40 delar (beroende på hur stora bullar du vill ha). Snurra sedan degen till lussebullar, eller lussekatter, formen(och fyllningen) är helt upp till dig!

Därefter silar du vattnet från russinen och trycker dit dem. Och nu är det dags för bullarna att jäsa ännu mer… Minst 30 minuter. Medan du väntar denna gång sätter du på ugnen på under- och övervärme och 225 grader. Dessutom ska du vispa ihop ett ägg som penslar de färdigjästa bullarna med innan de åker in i ugnen. Om du vill få till lite härligt prickiga, och något sötare, lussebullar strör du över pärlsocker nu!

Grädda i mitten av ugnen i 6-10 minuter, du ser själv när den gula färgen blir gyllene och den underbara doften sipprar ut ur ugnen. Låt dem svalna på ett galler och njut av julens godaste lussebullar!

Glöm inte bort att smaka en direkt ur ugnen, med ett glas kall mjölk!

Lycka till med dina lussebullar och god jul

-Kajsa

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play