Maten som ger en känsla av utomlands!

20.7.2020

Solen står högt på himmeln och den svenska sommaren är i full blom. Trots det kan jag inte hjälpa att längta utomlands. Jag längtar efter Frankrikes nybakade baguetter, efter Spaniens välsmakande skaldjur, Greklands rykande grillar och framförallt att upptäcka nya platser. MEN den svenska sommaren är helt fantastisk den också, de mjuka klipporna, gröna träden och blommiga fälten. Det bästa är att det inte är svårt att tillaga mat som kastar oss ut i världen, med smaker som påminner om utlandet! Här kommer några exotiska recept som tar med oss utomlands – trots att vi avnjuter maten hemma!

Vi börjar med min favorit, smaker från de vita och blåa byarna i Grekland! På klipporna över det turkosa havet grillar vi, rör ihop tjocka såser och hackar ost!


Souvlaki med tzatziki och den klassiska (men ack så goda) grekiska salladen! 

Det du behöver: 

Grekisk sallad

  • Fetaost
  • Tomater
  • Gurka
  • Röd lök
  • Grön paprika 
  • Svarta oliver 
  • Olivolja 
  • Citronjuice 

Tzatziki

  • En halv gurka 
  • Turkisk yoghurt 3 dl 
  • Vitlöksklyftor 2 st
  • Olivolja 1 msk 
  • Citronjuice 1 tsk 
  • Peppar
    – Salt 

Souvlaki 

  • Lammkött eller entrecote 
  • Citronjuice 2 msk 
  • Färsk oregano 3 msk 
  • Vitlöksklyftor 3 st
  • Olivolja 2 msk 
  • Salt 
  • Peppar 

Sen får du inte glömma att garnera med mycket hackad bladpersilja och lite gul lök! 

Det är många ingredienser, men receptet är otroligt enkelt. Salladen blandar du snabbt ihop genom att hacka ordentliga bitar av grönsakerna, i en mängd och ratio som du själv tycker känns bra. Mycket tomat är min enda regel! Därefter rör du ihop dressingen snabbt och häller över.

Tzatziki får du till genom att riva gurkan på de större sidorna på rivgjärnet, salta och låta de ligga och droppa av sig. För att detta steg ska gå lite snabbare lägger du gurkorna på en ren kökshandduk och kramar ur majoriteten av vattnet. För att undvika en vattnig tzatziki ska du krama riktigt ordentligt. Häll av vätskan, pressa vitlöksklyftorna och rör ihop resterna av ingredienserna och krydda efter smak! 

Nu kommer vi till självaste spetten! Självklart går det att göra souvlaki på kyckling också, men för den riktigt grekiska smaken bör det vara lamm. Skär köttet i större bitar och blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg sedan köttbitarna i marinaden och rör runt, låt detta stå i en timme. Medan du väntar ska tzatzikin stå kallt, om du redan gjort den.

Tänd grillen så du får till en perfekt glöd och lägg grillspett i blött så att de inte brinner upp.

Trä köttbitarna på spetten när de marinerats färdigt och grilla ungefär en kvart. Garnera spetten med ordentligt av bladpersilja och rå lök. Vill du få rätten lite mer matig, kanske till en middag? Då tipsar jag om att ugnsrosta potatisklyftor i en dressing av olja, oregano och paprikapulver! (Glöm inte saltet och pepparn). 

Nästa recept som tar oss utomlands är spanska smaker för vad vore väl en resa till spanien utan en smakexplosion i form av en paella? En klassisk och fantastisk smak som kanske också känns igen från semestern i södra Frankrike. Rätten är som en exotisk pyttipanna, hittar du inte alla ingredienser går det oftast bra att hoppa över – eller byta ut! Fyll på med det du tycker smakar som bäst, och ta bort det du tycker mindre bra om. 

En färgglad – och lika smakrik spansk paella!

Till fyra personer behöver du: 

  • Blåmusslor, ca 1 kg/ ett nät
  • Räkor
  • Kyckling 
  • Rökt fläsk 200 g 
  • Röd paprika
  • Gul paprika
  • Gul lök
  • Chili
  • Färsk fänkål
  • Vitlöksklyftor 3
  • Krossade tomater 3 dl 
  • Ris, 2 dl 
  • Saffran 1 g
  • Smör
  • Naturell yoghurt och persilja till servering

Som sagt är det spansk pyttipanna som ska tillagas och i vilken ordning allt tillagas är ungefär lika viktigt som dina ingredienser! Blåmusslorna måste sköljas och rengöras ordentligt innan de är redo för tillagning, det är halvkul att få munnen full med mussel-skägg eller smuts! Släng de musslor som redan är öppna och inte stängs, stänger de sig inte är de döda och äter man dem blir det inte lika roligt…

Du kan lätt undersöka detta genom att knacka lite på skalet, med bestick eller mot bänken. Sluter sig musslan lever den och du kan äta den utan att oroa dig. Skär kycklingen i bitar och stek så att du även slipper den tråkiga salmonellan. Skär därefter paprikan, hacka fänkålen, chillin, löken och vitlöken. Hacka även upp fläsket i tunnare strimlor och fräs på hela kalaset i smör och saffran. För att verkligen få ut det mesta av smaken från saffranet börjar du med att steka bara smöret tillsammans med saffranet.

Häll sedan på det okokta riset, krossade tomater och vatten. Låt det hela koka på svag värme tills att riset nästan är färdigt. Då vänder du ner musslorna och låter det sjuda i drygt 5 minuter till. Samtidigt skalar du räkorna, som vänds ner på slutet för att snabbt bli lite varma. Servera tillsammans med naturell yoghurt och färsk persilja. 

När vi ätit upp och det vankas dessert, eller stundas för eftermiddagsdrinken dukar vi upp med fräscha smaker från Italien.

En syrlig, kall och bubblig drink som självklart går att göra alkoholfri. Den går snabbt att förbereda och läskar något otroligt! Serveras helst i ett tunt glas på fot.

Drinken som tar mig till den italienska värmen, Sgroppinio!

Allt du behöver är: 

  • Citronsorbet
  • Citronsaft, ca 2 msk
  • Citronzest från en citron  
  • Prosecco, ca 6 cl
  • Vodka en minimal skvätt! 
  • Myntablad 

Skopa en rejäl kula sorbet som du lägger i glaset, pressa citronen över och häll sedan på proseccon. Toppa med en liten liten skvätt vodka för att få lite sting i drinken och avsluta det hela med att ta en sked eller drinkpinne för att röra runt lite. Sorbeten ska vara på gränsen till att lösas upp, men jag föredrar när den fortfarande håller ihop. Servera med citronzest och något blad mynta, samt en sked på sidan så man kan ta en sked av sorbeten innan den hunnit smälta. 

Nu är det bara att njuta av din utlandssemester – hemifrån! Ladda upp med dessa recept, njut av en smakresa och låtsas att du är utomlands. Smaker från mina favoritplatser som får mig på rätt känsla, hoppas du håller med mig! 

Kajsa 

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play