Mot toppen av Mont Blanc!

28.6.2017

Vi på Still Active tror på att utmana sig själv med nya erfarenheter. Vår medgrundare, Signe, spenderade sin födelsedag med att bestiga Mont Blanc tillsammans med sin kusin Max och guiden Jean-Marc Krattiger.

Om du blir inspirerad av detta inlägg och vill prova något liknande, kontakta oss så ordnar vi din nästa hajk till någon av de Europeiska topparna!

Expeditionen

Det finns flera sätt att ta sig upp för Mont Blanc. På sommaren går det bra att ta sig upp genom vandring, vintertid gör ni som vi gjorde och klättrar med skidor. Vi tog vägen upp via Grands Mulets, och åkte sedan skidor ned via nordväggen av toppen.

Vi började vår expedition kring 11 på morgonen, vid starten av Plan de l’Aiguille-liften i Chamonix i Frankrike. Liften tog oss upp till 2,317m där vi satte på ett fästande ”skinn” på våra skidor för att kunna få grepp på marken. Därefter började klättringen uppåt mot stugan där vi skulle spendera natten. Tekniken att klättra med fästande skidor kallas för ”Ski de Randonnée” och ursprungligen användes sälskinn (i dag är det syntetiskt) under skidorna. Det ger så pass bra grepp att du inte glider nedåt när du klättrar. Det var extremt bra väder och så pass varmt och soligt att vi fick en riktigt tjusig bränna både på armarna och i nacken!

Randonnée-ar upp till  Grands Mulets

Alperna erbjuder några riktigt mysiga sovstugor. Den vi sov i heter ”Refuge des Grands Mulets” och låg belägen på en topp på 3,000 meters höjd. Väl inne i stugan var det en väldigt mysig och välkomnande stämning. Det fanns både möjlighet att sova och äta. Stugan var fylld med internationella bergsklättrare som alla ville berätta sina bästa klättringshistorier. Många delade med sig och berättade för oss vad vi hade att vänta oss nästkommande dagen!

Vår rutt: Vi började från Plan de l’Aiguille, till Grand Mulets, till Vallots och Mont Blanc

Morgonen därpå började vi vid 03:00 på morgonen. Vi klättrade via ”Le Petit Plateau” (på glaciären), en rutt på ca 5 timmar och 1000 meter. Därefter nådde vi  ”Vallot” där vi tog av oss skidorna och snörde fast dem på våra ryggsäckar. Vi satte sedan på våra Crampons (en typ av isbroddar för pjäxor) and fortsatte klättringen uppför bergskrönen i ungefär 4 timmar (800 m) för att nå toppen.

Klättring med skidor vid 03:00

Fantastisk soluppgång över vackra Midi de l’Aiguille

Bara meter ifrån vårt mål – Toppen av Mont Blanc!

När vi slutligen tagit oss upp till toppen, passade vi på att ta lite bilder av den magnifika utsikten. Därefter satte vi återigen på oss skidorna för att ta oss ned till Grands Mulets igen. Pudersnön räckte oss upp till knäna och solen sken! Alla våra muskler värkte och den tunna luften gjorde även att varje ansträngning blev extra jobbig. Jag är så stolt över min kusin och mig för att vi tog oss upp till toppen! Dessutom är jag så tacksam för vår fantastiska guide Jean-Marc. Det var svårare än vad jag hade förväntat mig, tack och lov hade jag gjort benövningar innan!

Medgrundaren Signe och hennes kusin Max på toppen av Mont Blanc.

Varför jag älskar att klättra med skidor (Ski Radonnée): Det är en utmärkt möjlighet att träna i bergen när du vill göra något annat än att åka utför. Randonnée ger dig möjligheten att nå skidområden som är svårare att nå, ofta orörda. Med Randonnée kan du också gå vid sidan av pisterna. Enligt mig är det snöversionen av att hajka, och det gör det även möjligt att åka skidor ned efteråt (som du inte kan göra med snöskor!). Det är lugnt, bra för knäna och ger dig dessutom en ordentlig lår- och rumpträning!

Hur kan jag anmäla mig?

Vi anordnar med glädje liknande resor som denna runt om i Europa. Vi har ett stort nätverk av bergsguider, och kan hjälpa dig få en oförglömlig upplevelse. Med en bra guide blir hela upplevelsen bättre och fördjupad. Det är aldrig för sent att utmana sig själv! Om du tar dig an utmaningen, och börjar träna, så tar vi på Still Active hand om resten!

Vill du förbereda kroppen på en liknande utmaning, klicka HÄR för att se våra träningsaktiviteter!

Kontakta oss på hello@stillactive.se

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play