Nya favoriter att grilla!

6.7.2020

Att grilla är en stor favorit hos mig, och i min familj är det inte sällsynt att vi även på vintern trotsar snön och tar fram grillen. Ofta är det lätt att komma på vilket protein som ska grillas – men tillbehören kan vara desto svårare. Därför tänkte jag tipsa er om två specialare som fungerar lika bra på grillen som i ugnen. Har du en ugn med grillfunktion blir det nästan samma sak, annars kan du dra på över och under- värmen! 

Mitt första tips är paprikaspett med bacon och färskost! 

Värmen gör paprikan mjuk när baconen blir krispig. Paprikan blir söt och baconen salt… Det vattnas i munnen när jag skriver det! 

Till dessa behöver du (det blir ca 20 stycken och tar ungefär 20 minuter att göra i ordning): 

  • 20 grillpinnar
  • 20 baconskivor
  • 10 snackspaprikor
  • 200 g fetaost
  • 100 g färskost
  • 1 msk olivolja
  • 0.75 dl finhackad gräslök
  • Salt och svartpeppar

Börja med att sätta på ugnen, eller tända grillen. Därefter delar du paprikorna på längden och kärnar ur dem. För att få till röran blandar du en slät kräm av feta-osten, färskosten och olivolja. Rör även ner 0.5 dl gräslök och salta och peppra efter smak! 

Fyll paprikahalvorna med din färskostkräm, snurra en baconskiva runt och stick grillpinnen igenom för att fästa den. Grilla tills de fått en härlig färg, i ungefär 10 minuter och servera med resten av gräslöken som garnering! 

Mitt andra tips är att grilla spetskål med aubergine och fetaost-yoghurt!

Du behöver:

  • Spetskål
  • Aubergine
  • Färsk timjan
  • Citron
  • Salt 

Och för yoghurten behövs:

  • 100 g Fetaost
  • 3 dl Turkisk yoghurt
  • 0.5 msk En vitlöksklyfta 
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 msk olivolja 

Och för en härlig topping ska smulas det över: 

  • 1 dl valnötter
  • Flingsalt & svartpeppar
  • Riven parmesan (i mängder!) 

Tänd grillen och dela sedan kålen i fyra stora klyftor, skär igenom roten för att den ska hålla ihop. Auberginen delar du i centimetertjocka skivor. Salta auberginen på båda sidor för att dra ut så mycket vatten som möjligt. Grilla kålen på båda sidor när glöden är redo. De ska få ordentligt med färg, det yttersta lagret ska nästan brännas! Koka upp saltat vatten och lägg ner den färdiggrillade kålen i knappa 3 minuter. Ta upp och låt rinna av medan du grillar auberginen så att även den fått en fin färg. 

Blanda sedan din olja med färsk timjan, riven vitlök och citronsaft. Vänd auberginen i marinaden när den är färdiggrillad. Nu ska kålen snabbt på grillen igen för att inte serveras kall. Därefter lägger du upp det på ett fat och smular över krossade valnötter, riven parmesan, flingsalt och svartpeppar! 

För yoghurtsåsen smular du helt enkelt ner fetaosten i en skål och rör ihop denna med resterande ingredienser. Slutligen kryddar du den med paprikapulvret utan att röra ner det, och ringlar över olja! Klart!

Två relativt lätta recept som alltid överraskar de som blir serverade. Allt som oftast får köttbiten fokus på när man grillar, men i det här fallet blir det tvärtom! Det går självklart att steka spetskålen istället för att läggas grillas – Men jag tror att du håller med mig om att det smakar lite bättre efter att ha legat på ordentligt glöd! 

Hoppas det smakar!

Om du vill ha mer gröna tips för din grillkväll, spana in denna hamburgare! Klicka här

-Kajsa 

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play