Ostkex blir som godast om du gör dem själv!

24.7.2020

Allt som oftast firar jag in helgen, en prestation eller bara en härlig dag med någon form av god ost. Det är en favorit som inte går ur tiden, kan anpassas till alla smaker och varieras in i det oändliga. Ostar finns det flera typer av, smakrika, krämiga, milda, hårda… Tillbehören i form av marmelad, oliver, frukt etc går även de att byta ut. Något som jag alltid tycker är det svåraste är vilka kex man ska använda. Jag hittar aldrig perfekta ostkex. För en tid sen började jag experimentera lite med olika recept själv – och jag har fått fram två magiska ostkex, som dessutom har ost i dem! Det betyder att det inte är ett måste att äta de tillsammans med en ostbit, de är precis lika goda att mumsa på utan. Men mitt motto är ju mer ost desto bättre.

Ostkex med ost i kräver inte ost på sidan av, men kan man verkligen få för mycket ost?

Fröknäcke med västerbottenost

Jag börjar med de krispigare fröknäcket som blir härligt frasigt. Självklart kan du välja att ta bort osten i recepten, men tro mig… Det. vill du inte! Det här knäcket blir så gott att det är svårt att sluta äta. 

Du behöver: 

  • Färsk jäst för matbröd, 25g 
  • Vatten  2,5 dl
  • Majsmjöl 1,5 dl
  • Rismjöl 1 dl 
  • Sesamfrön 2 dl
  • Chiafrön 2 msk
  • Honung 1 msk 
  • Olivolja 3 msk 
  • Västerbottenost 3 dl 

Börja med att smula ner jästen i vattnet och blanda det med alla chiafrön, låt det stå ungefär i 10 minuter. Därefter blandar du i alla andra ingredienser, förutom västerbottenosten som du rör i i slutet. (Självklart ska du ha rivit västerboytenosten först, eller om du är lika bekväm som jag är så köper man en färdigskriven!) Låt det återigen stå och jäsa, men nu i en hel timme med en bakduk över. När jäsningstiden äntligen är över är det dags att dela degen i två delar och kavla ut dem tunt, tunt. För att underlätta denna kavring kan jag tipsa om att göra det mellan två bakplåtspapper! Lägg de tunna, utkavlade degarna på varsin plåt och strö över flingsalt. Nu är det dags för den sista, halvtimmeslånga jäsningen. Samtidigt kan du slå på ugnen på 150grader. Grädda tills det ser hårt och knaprigt ut, eller i ca 30 minuter. Ta därefter ut det och låt svalna! Sen kan du bryta lagom stora bitar och avnjuta ett fantastiskt knäckebröd, perfekt till ostbrickan! 

Mmmmmums!

Mina andra favorit-ostkex som jag tänkte tipsa om är parmesankex med rosmarin… De är frasiga, med en härlig släng av kryddor. Dessa passar, precis som de andra ostkexen, lika bra utan som med ost. De är även fantastiska till tapenade eller en god skinka. Eftersom dessa ostkex är lite tjockare och sprödare skulle jag till och med våga påstå att de är något smarrigare utan något på, de andra blir mer chips-liknande (vilket inte heller är helt fel). 

Spröda parmesankex med rosmarin

Du behöver: 

  • Vetemjöl 4 dl
  • Smör 150 g 
  • Mjölk 0,5 dl 
  • Bakpulver 0,5 tsk
  • Bikarbonat 0,5 krm 
  • Salt 1 tsk 
  • Rosmarin 2 tsk
  • Riven parmesan 100 g

Börja med att riva osten på det finaste rivjärnet. Blanda sedan den finrivna osten med rosmarin (går lika bra med färsk som torkad, men tänk på att den färska ger mer smak), vetemjöl, mjölk, salt, bakpulver, bikarbonat och smöret som du tärnat. Att du tärnat smöret är mest för att det nu blir lättare när du ska arbeta ihop det hela till en deg. Därefter delar du degen i två och rullar till två rullar. Rullarna ska ha en diameter på ungefär 5 cm. Lägg in rullarna i gladast och låt de vila i kylen i ca 20 minuter. Under tiden kan du slå på ugnen på 200 grader. När de 20 minutrarna har gått tar du ut rullarna och skär de i skivor (ogräddade kex) med en tjocklek av ungefär en halv centimeter, Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på dina plåtar med lite mellanrum. Grädda dem tills de har fått en gyllene färg, det borde ta mellan 10 och 15 minuter. Låt de sedan svalna på galler!

Nu är det dags för dina ostkex och en härlig ostbricka!

Välj själv dina favoritostar och tillbehör. Jag älskar dessa ostkex, så dem får du inte glömma. Dessutom kan jag verkligen rekommendera att skiva ett päron och lägga upp, en krämig brie går alltid hem och en smakrik fikonmarmelad! 

-Kajsa 

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play