Premiärblogg: Att göra förkläden är roligare än väntat

1.6.2020

Stella, Sara, Sofia, Joel, Anna, Alexander, Carolina, Oliver, Sebastian, Melisa, Sanna, Malin, Emelie, Cecilia, Iris, Michelle, Rosanna och Mårten…

Under mitt första arbetspass på den ideella Förklädesfabriken är jag (nog) ensam 50-talist. Vid borden i en av hallarna i Televerkets gamla lokaler i Farsta, söder om Stockholm, skär, svetsar och packar ett 20-tal unga tjejer och killar plastförkläden till stadens vård- och omsorgsverksamheter. Helt utan ersättning. Alla som till äventyrs brukar klaga på bortskämda ungdomar borde leta sig hit.

Jag är inte särskilt praktisk och inför passet var jag rädd för att bli den bromskloss som stoppade upp produktionen. Det hade jag inte behövt vara.

Nu är jag imponerad av logistiken som gör att alla kan jobba efter lust och förmåga och att ingen är beroende av någon annan. Ingen kollar heller när vi tar rast eller hur länge vi vilar. Jag har aldrig gillat fasta kafferaster och inser ännu en gång värdet av rast efter behov.

Mitt premiärpass gick till så här:

Jag inleder med att cykla galet fel och är varm och sur när jag kommer fram. För att få upp blodsockret snappar jag åt mig en sponsrad banan och dito kexchoklad, tvättar händerna, tar på plastförkläde, handskar och visir.

Efter en introduktion på fyra minuter svetsar jag mitt livs första ärmsöm. Efter fem förkläden känner jag mig fullärd. Ett bra bevis på hur enkla momenten är.

Med hjälp av musiken kommer jag efter ett tag in i ett meditativt tillstånd: hämta tillskuren plast, vik ihop en ärm, fixera delarna med en stålram, starta värmepistolen och ”svetsa” sömmen.

Efter paus med wraps, godis, dricka och kaffe viker och packar jag nygjorda förkläden i plastpåsar prydda med röda flamingos och Ikeas logga. Möbelföretaget är ett av många som – tillsammans med privatpersoner och den lokala kyrkan – bidrar med donationer.

När vi packar ihop för dagen har vi – ett 30-tal volontärer – tillsammans gjort 900 nya förkläden klara för distribution. Sedan starten i mitten av april har ”fabriken” tillverkat drygt 60 000 förkläden som använts vid ett 80-tal äldre- och LSS-boenden i Stockholm. Liknande verksamheter finns på andra platser i landet.

Två dagar senare är jag tillbaka för ett nytt pass. 

/ Birgita


Vem är Birgita Klepke?

Birgita Klepke är journalisten som blev komiker samma år som hon fyllde 60. Sedan dess uppträder hon regelbundet och har bland annat gjort standup-föreställningarna Från klamydia till inkontinens och Hur svårt kan det va?.

Klicka här för att läsa fler blogginlägg från komikern Birgita Klepke.

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play