Servera dessert i glas!

28.6.2020

Att bjuda över sina vänner och familj på middag är lika trevligt som det kan vara svårt! Inte bara är det klurigt att hitta tider som passar alla, det kan också vara knepigt att få ihop en meny man känner sig nöjd med. Om du frågar mig brukar jag alltid slänga ihop en lättare förrätt i form av tilltugg. Något som alla kan plocka samtidigt som jag står i köket och förbereder det sista av varmrätten och min dessert. Det är något med en mindre förrätt som gör middagen mer social, håller du med mig?

Till varmrätt lagas det alltid olika och den inspirationen får jag ofta från vad som går i säsong, samt recept som dyker upp här och där. Mitt största hinder är däremot efterrätten, det är lätt att fastna i gamla banor och bjuda på samma sak varje gång. Eller att köpa glass och färsk frukt. Något som jag gjort mycket på senaste är istället att servera dessert i glas, otroligt uppskattat och det ser lite extra lyxigt ut.

Här är mina tre vinnare, som alla går både snabbt och enkelt att göra och både ser och smakar mycket mer avancerat än vad det faktiskt är!

Key lime pie

Ett fräscht recept där limens syrliga smak bryts av den söta kondenserade mjölken. Jag lovar att den går hem hos både stora som små. Vill du göra den lite extra fin kan du toppa med färska bär.

Du behöver (för 4 personer):

  • 150 g digestivekex
  • 50 g smör
  • 200 g söt kondenserad mjölk
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl färskpressad limejuice
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 liter färska jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 limeklyftor

Börja med att krossa digestivekexen fint, använd en mortel eller en matberedare för bästa resultat. Därefter smälter du smöret och rör ihop detta med kexsmulorna. För det vita, sötsyrliga fluffet blandar du den kondenserade mjölken med äggulorna, limejuicen och vaniljsockret. För att efterrätten ska bli klar är det sista du behöver göra att skiva jordgubbarna. Sedan varvar du kexsmulorna, jordgubbarna och limekrämen i valfria glas! Avsluta med lite vispad grädde, en limeklyfta och ett myntablad! 

Cheesecake i glas

En klassiker som alltid är lika god – och dessutom kan serveras iskall en varm sommarkväll! Välj dina favoritbär och bjud på en underbar dessert.

Du behöver (för 4 personer):

  • 300 gram kesella, med smak av vanilj eller jordgubb & lime
  • 1 dl grädde
  • 6 st digestivekex
  • 3 dl bär

Börja med att krossa digestivekexen, denna gång ska smulorna vara större och det gör ingenting om det finns kvar en del bitar. Vispa grädden fluffigt och rör ner kesellan. Nu ska du bara fördela kexsmulorna i fyra glas, lägga upp smeten där på och slutligen toppa med dina bär så är den klar! Vill man kan man äta den på direkten, men jag föredrar den som en fryst cheesecake. Då krävs lite framförhållning och att den har fått stå i en kall frys i minst två timmar. 

Ahlgrens pannacotta

Nu till en spännande dessert, där gästerna alltid känner igen smakerna men aldrig riktigt kan sätta fingret på vad det är. En rolig överraskning som verkligen går hem hos barnbarnen.

Du behöver (för 4 personer):

  • 30 rosa Ahlgrens bilar
  • 30 vita Ahlgrens bilar
  • 30 gröna Ahlgrens bilar
  • 6 dl grädde

För att göra den här pannacottan extra tjusig ska vi servera den i lager, där varje bil får sin egen färg. Självklart kan du välja att strunta i det, men det är lite roligare och inte speciellt mycket svårare! Börja med att koka ihop 30 bilar av varje färg med 2 dl grädde. När bilarna är helt smälta fördelar du smeten i dina serveringsglas. Det första lagret är nämligen klart! Ställ in i kylen och låt stelna medan du sätter igång med andra lagret. När nästa smet är smält häller du försiktigt upp lager nummer två i glasen och fortsätter på samma sätt med lager tre. När din pannacotta är klar ställer du in den i kylen och väntar tills den är kall innan du serverar! Om du vill avslöja de ”hemliga” ingredienserna toppar du med en bil av varje färg. 

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play