Signes bananbröd – lite nyttigare, lite godare!

28.1.2019

Det bästa med bananbröd är att det är så otroligt enkelt att baka. Man använder matvaror som man kanske hade annars slängt och man kan dessutom trixa till den precis hur man vill!

På förra medlemsträffen träffades vi på Kühlers Dansskola och dansade jazz tillsammans. Temat var lite nyttigare och hälsosammare än andra medlemsträffar eftersom vi tränade ihop så vi bjöd på smoothies, bål utan socker, nötbarer samt mitt bananbröd. Bananbrödet blev otroligt uppskattat så jag lovade att dela med mig av receptet. Därför visar jag dig i det här inlägget hur jag brukar baka brödet. Du får gärna kommentera hur du brukar baka ditt bananbröd och om du har några tips på hur jag kan förbättra receptet!

Still Active Signes Bananbröd

Signes bananbröd

  • Mogna bananer – 3 st
  • Havregryn – 3 dl
  • Vetemjöl – 3 dl
  • Bikarbonat – 2 tsk
  • Salt – 1 tsk
  • Kanel – 1 msk
  • Kvarg – 3 dl
  • Flytande honung – 0.5 dl

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200° och smörj bakformen – jag använder kokosolja eftersom jag tycker brödets yta blir mer krispigt då!

Börja med att skala och mosa bananerna med en gaffel i en skål (jag mosar inte för perfekt. Jag tycker det är gott med lite bananbitar som gör kakan saftigare)

Blanda därefter alla torra ingredienserna i en större skål och rör sedan ner kvarg, honung och banan. Om smeten inte är tillräckligt lös så kan du fylla på med mer kvarg, mjölk eller vatten.

Häll sedan ner smeten i bakformen. Jag brukar lägga i olika nötter (t ex. valnöt) eller riven kokos i botten av bakformen före jag häller i smeten. Det tillför en smak av rostade nötter som jag verkligen kan tipsa om! Faktum är att du kan blanda ner lite vad som helst, om du inte har några nötter hemma funkar det precis lika bra med frön.

När du känner dig klar med brödets smet ska den gräddas i ugnens nedre del i ca 1 timme. Ta ut brödet ur formen och låt sedan svalna på ett galler.

Tips: kakan blir bara godare efter ett dygn! Linda en fuktig kökshandduk runt brödet så att den håller sig extra fuktig! Har den hunnit bli torr kan du skära upp brödet i tunna skivor och rosta eller värma den i micron i några sekunder. Då återfår den samma nybakade känsla och smakar precis lika gott som när du tog ut den ur ugnen för första gången!

Lycka till med bakningen av ditt egna bananbröd!

Hoppas att bananbrödet smakar gott! Du kan äta den precis som det är, lägga på lite smör och ost så den blir matigare. Eller om du vill ha den som eftermiddags fika så kan du till och med bre på lite sylt så att brödet blir ännu sötare!

Vill du ha mer recept-inspiration från Signe så hittar du Signes rödbetshummus-recept genom att klicka här.

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play