Signes kladdkaka med glasyr – Lakrits & Flingsalt!

25.2.2019

På förra medlemsträffen träffades vi på Kühlers Dansskola och dansade jazz tillsammans. Då var temat lite nyttigare och hälsosammare än andra medlemsträffar och därför bjöd vi på smoothies, bål utan socker, nötbarer samt mitt bananbröd. Denna gång träffas vi på Lakritsbutiken och smakar och kokar egen lakrits. Därför tipsar jag nu om mitt andra favorit-recept som innehåller just lakrits! Skriv jättegärna i kommentarsfältet om du har tips på hur jag kan förbättra receptet!

Signes kladdkaka med lakrits:

  • Smör 100 g
  • Socker 2.5 dl
  • Mjöl 2 dl
  • Kakao 0.5 dl
  • Vaniljsocker 1 tsk
  • Bakpulver 0.5 tsk
  • Salt 1 krm
  • Ägg 2
  • Flingsalt (till garneringen)

Så här gör du:

Börja med att sätta ugnen på 175° och smörja bakformen (ca 24cm form) – jag brukar använda kokosolja!

Tips! Jag brukar också spänna fast ett bakplåtspapper i botten på formen för att det ska vara enklare att ta loss kakan!

Smält smöret i en bunke och ställ det åt sidan för att låta det svalna lite, samtidigt förbereder du de torra ingredienserna. Använd en sil och häll i socker, mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt. Knäck i två ägg och rör om till en slät smet. Tips! Jag använder alltid en silför de torra ingredienserna, det gör nämligen så att smeten blir slätare!

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 20 min. Efter Ta ut kakan och låt den svalna. Medan kakan gräddas, eller under tiden kakan svalnar börjar jag alltid med nästa steg! Nämligen lakritsglasyren!

Lakritsglasyr: 

  • Kick (lakritsgodis) 3 st
  • Vispgrädde 2 msk
  • Mörk choklad 50g
  • Smör 50g

Bryt upp 3 bitar Kick till lite mindre bitar. Koka upp grädde i en kastrull och lägg i lakritsbitarna. Smält bitarna under låg värme och rör om regelbundet. När lakritsen sedan har smält, sätt kastrullen åt sidan och tillsätt även choklad och smör till blandningen. Rör om tills allt har smält och häll sedan smeten jämt över kakan, du kan ta hjälp av en slickepott för att få till en jämn yta!

Låt kakan svalna i kylen i ca 2 timmar.

När du ska servera:

Strö på lite flingsalt på kakan och servera den som den är eller tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass! Lycka till med bakningen, och glöm inte att njuta ordentligt!

Vill du ta en titt på Signes bananbröds-recept också? Klicka här för att läsa mer.

Bli först med att kommentera inlägget