Bjud på vegetarisk lasagne i helgen!

24.8.2017

Slutet av veckan närmar sig och därför vill jag bjuda på lite middagsinspiration inför fredagen! Eftersom förra veckans vegetariska recept blev så populärt, bjuder jag även nu på en personlig favorit: Vegetarisk lasagne!

Denna serverade jag i går, och till och med den mest inbitna köttätaren i sällskapet tog ytterligare en portion. Det är bra betyg om någonting, eller hur!

Lasagne är lättlagat, fantastiskt gott och räcker till många portioner

(Nu tog den slut samma kväll för att alla åt flera portioner, med det är en annan femma!). Som att allt det inte vore nog är det också otroligt lätt att variera. Man behöver absolut inte vara noggrann med mått! Det är bara att slänga i det man känner för, det blir bra i slutändan ändå.

Detta recept går även att variera efter hur mycket du har lust att göra själv. Jag ger recept till allt här, men om orken tryter är det bara att köpa vissa av delarna färdiggjorda (pesto, tomatsås, ostsås etc.). Kort rekommendation är att enbart köpa ekologiska grönsaker det ger nämligen en mycket bättre smak.

Vegetarisk lasagne – 6-8 portioner

Pastaplattor (om du använder färska går det snabbare i ugnen)

1 st aubergine

1 st zucchini

300 g champinjoner

2 förpackningar mozzarella

Soltorkade tomater

Cocktailtomater

Vegetarisk bolognesesås

300 g soyafärs (finns fryst på mataffären!)

1 burk krossade eller passerade tomater

2-3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 morötter

tomatpuré

salt, peppar och eventuellt vegetarisk buljong

en skvätt rödvin

Färdigköpt alternativ: köp en burk färdig vegetarisk bolognese – rekommenderar märket Urtekram.

Ostsås

3-4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

2-3 msk Maizenaredning

2-3 dl riven ost (ta vilken ost som helst, jag använde en frukostost som börjat bli tråkig)

En nypa muskotnöt

Salt och peppar

Färdigköpt alternativ: Keldas ostsås på tetra, 3 dl

Pesto

En näve basilika

Några matskedar olivolja

En näve pinjenötter (använd solroskärnor om någon är allergisk!)

En näve parmesanost

1 vitlöksklyfta

Färdigköpt alternativ: En god burk pesto – gärna ekologisk!

Gör såhär:

Skär auberginen och zucchinin i mellantjocka skivor, nagga skivorna med gaffel och salta skivorna. Låt de sedan ligga och vila ett tag för att vätskan ska dras ur.

Börja sedan med bolognesen, fräs schalottenlök, vitlök och tomatpuré i het panna. Krydda med salt, peppar och allt annat du känner för. Fräs på färsen i samma panna, och finhackad morot. Häll på en skvätt rödvin, och låt det ånga lite innan du lägger i krossade tomater. Låt såsen puttra samtidigt som du förbereder resten.

För ostsåsen, koka försiktigt upp gräddmjölken med kryddorna, låt det svalna något innan du häller i osten för att det inte ska skära sig. Red sedan av med maizena tills konsistensen är tjockare. Glöm inte muskotnöt – det ger en mycket rundare och godare smak!

Peston gör du genom att mixa alla ingredienser i en mixer – smaka av och se om du vill lägga till någonting. Stek sedan champinjoner, aubergine- och dessutom zucchiniskivorna hastigt i varm panna för att få ut ytterligare vätska. De behöver inte bli klara, utan bara få lite yta.

Lägg sedan ihop alla dina goda ingredienser – ostsås, pastaplattor, bolognese och grönsaker. Toppa med ett lager skivad mozzarella, klickar med pesto, soltorkade tomater och delade coktailtomater. Grädda i ugnen i 180 grader i ca 20-30 minuter (med torkade pastaplattor, lägg till 10 minuter).

 Servera med en god grönsallad, och ett kryddig men även fruktigt rödvin. Vi rekommenderar det ekologiska spanska Campos Góticos av tempranillo (Nr 2097), kostar 92:- per flaska och finns i systembolagets ordinarie sortiment.

Hoppas det smakar!

–Sofie

Prova någon av våra härliga mat- aktiviteter, klicka HÄR för att hitta alla!

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play