Sommarens godaste sill!

15.6.2020

Jag vet inte hur du ställer dig till sill, men för mig är det en riktig sommarfavorit! Den salta smaken, gärna tillsammans med lite sötma och en hårdmacka till det är svårslaget en varm dag. 

Den inlagda fisken som hör till alla högtider. Något annorlunda kryddade och alla familjer har nog sin egna variant. Varje sommar bjuder jag på mina tre favoriter och självklart ska jag dela med mig av recepten! Vi har en tårta som alltid står på bordet, en med smak av apelsin och en helt vegetarisk variant. Den vegetariska är faktiskt en ny variant av den klassiska inlagda sillen, och personligen tycker jag faktiskt bättre om just denna med aubergine istället för sill. 

Sommarsill

Silltårta

Botten 

  • 75 gram smör
  • 150 gram kavring 
  • Salt & peppar 

Sätt en kastrull i micron eller på spisen för att smälta smöret. Medan du väntar på att det smälter kan du mixa kavringen till smulor. När smöret är helt smält och kavringen är smulor rör du ihop dem med salt och peppar (efter smak) och trycker ut det i en form med löstagbar kant. 

Fyllningen 

  • 2 gelatinblad
  • 100 g inlagd sill
  • 70 g matjessill i bitar, häll inte bort spadet! 
  • 30 g ansjovisfilé
  • 3 dl gräddfil
  • 150 g färskost
  • 1 rödlök
  • 1.5 kruka färsk dill

Fyll en bunke med kallt vatten och lägg ner gelatin bladen för att vila i vattnet i ca 5 minuter. Medans du väntar finhackar du löken och dillen, ett tips är att klippa dillen fint istället för att hacka. Jag tycker det brukar vara smidigare. Därefter skär du även sillen i mindre bitar. Rör nu ner dina finhackade sillar i gräddfilen, färskosten och sedan även rödlöken och dillen. När gelatinbladen vilat färdigt är det dags att smälta dessa i en kastrull och det är nu spadet från matjesillen kommer in! Använd ca 3 matskedar av spadet i kokningen för en härlig smaksättare. Vänd slutligen ner de smälta bladen i röran och häll den i formen, över din botten. Nu ska tårtan stå i kylen i minst två timmar.

Topping

  • 2 st ägg
  • 1,5 knippe färsk gräslök 
  • 1 rödlök

Hårdkoka äggen för att sedan kunna skala och finhacka dem till små kuber. Skala och hacka även rödlöken och gräslöken. Innan du serverar tårtan garnerar du den med din topping! 

Sill med smak av apelsin- rosmarin- & chili! 

  • 1 paket 5-minuterssill
  • 3 dl 1-2-3 lag (1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten)
  • 1.5  apelsin
  • 1.5 msk torkad rosmarin
  • 10 korn svartpeppar
  • 1 chili
  • 2 lagerblad
  • 0.5 gul lök

Börja med att blanda sillen med din 1-2-3- lag. Lagen gör du enkelt genom att koka upp alla ingredienser och sedan låta svalna. Därefter tillsätter du rosmarin, pepparkornen och lagerbladen. Skär bort allt skal från apelsinen noggrant och se till att få bort även det vita. Strimla frukten mycket tunt och blanda ner det också. Pressa även ner saften från en apelsin utan att få med några kärnor. Låt stå kallt och servera! 

Vegetarisk sill med aubergine! 

  • Förvälld aubergine

Till en början måste du förvälla auberginen som kommer ersätta din sill. Det går rätt fort men hur lång tid beror på önskad konsistens. En aubergine räcker till ca fyra personer och snåla inte på saltet! Skala och skiva en aubergine i sill- stora bitar. Salta ordentligt och låt stå och dra ur vätskan i några minuter innan du sköljer bort saltet och låter bitarna koka i några minuter så att du får önskad konsistens. Men akta så de inte kokar för mycket och ramlar sönder. D

Inlagd aubergine-sill 

  • 2 dl förvälld aubergine
  • 3 dl 1-2-3 lag (1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten)
  • 4 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1/2 dl skivad morot
  • 1/2 dl hackad purjolök

Koka upp alla ingredienser och låt svalna i kylskåpet tills att det är dags för servering. Skiva moroten i tunna slantar och finhacka även purjolöken i skivor och använd som garnering.

Det var allt den här gången! Ha en härlig sommar och njut av massvis av sill!

-Kajsa

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play