Recept på Still Actives gröna hamburgare!

18.6.2019

Att doften av en nytänd grill, hamburgare och sommar hänger ihop vet vi alla. Kanske har du, liksom jag, tagit varje tillfälle i akt att ignorera det svenska sommarvädret för att slänga diverse godsaker på grillen. Nu är det är sommar och grillrutinen är invand är dags att ta grillandet till en ny nivå!

Häromdagen stod jag och grillade sommarens hundrade kryddiga chorizo, och kände att det var dags att ta mig an den gröna grilltrenden. En god korv i all ära, men varför inte passa på att grilla vegetariskt nu, när grönsakerna är som allra bäst?

Att grilla vegetariskt ses ofta som krångligt. Många förknippar grönsaker på grillen med en förpackning förkokt majskolv, eller grönsaksgrillspett där allt verkar trilla av så fort du försöker vända dem.

Ett vanligt fel vi grillentusiaster gör är att vi inte är lika noggranna med det gröna som vi är med kött. Att ta sig tiden att lägga i marinad, varsamt fixa grillytan och låta köttet vila är inga konstigheter. Så varför inte vara lika engagerad när du grillar grönsaker?

Här kommer ett riktigt topprecept som kan konvertera vilken köttälskare som helst till grönsaksfrälst – och vem gillar inte en grillad hamburgare? Jag brukar själv inte följa recept till punk och pricka, men här är ett bra recept att utgå ifrån där det finns massor av utrymme att lägga till det du är sugen på! Var inte rädd för att slänga ner fler kryddor du gillar!

Tricket är att förbereda biffarna och låta de vila i kylen ett tag för att de bättre ska hålla ihop på grillen.

Still Actives Gröna Hamburgare (ca 6-8 st)

 • Ett paket förkokta svarta bönor. Ca 200 g avrunna bönor (självklart kan du få till dessa 200 g på annat sätt också)
 • 200 g frysta gröna ärtor
 • 200 g majskorn
 • en halv näve solrosfrön
 • 4-5 msk olivolja eller annan god olja
 • 1 vitlök
 • 1 tsk chipotlepasta
 • en halv chili
 • salt
 • peppar
 • paprikapulver
 • Några matskedar mjöl
 • 1 ägg (eventuellt)

Låt ärtorna tina ca 20-30 minuter. Lägg därefter alla ingredienser utom ägg och mjöl i en matberedare. Mixa tills det blir en fast massa. Fixa därefter en bra konsistens genom att addera mjöl tills det blir enkelt att forma biffar. Känns smeten för torr kan du lägga ned ett ägg eller addera med olja. Krydda generöst. Var inte rädd för att lägga till andra kryddor du tycker är goda, gärna färska!

Forma därefter hamburgarbiffar och lägg dem på en lätt mjölad plåt (som går in i kylskåpet!). Vänd dem så att biffarna har ett tunt lager mjöl på båda sidorna. Om du tycker det är svårt att forma kan du blöta händerna! Lägg därefter biffarna i frysen 10 min, och flytta sedan över dem till kylen innan det är dags för grillen.

Grilla sedan tills du får yta på båda sidorna, och tills biffen är varm i mitten (ca 5 min på varje sida).

Till detta rekommenderar vi: briochebröd, chipotlemajonnäs, ruccola, karamelliserad lök. Lägg till en goda, fräscha grillade grönsaker (små morötter, betor i tunna skivor penslade med ört- och vitlöksolja eller pesto).

Om du vill slå på stort kan du para ihop det med en African Pale Ale tillverkad i Höganäs (Nr 30204 på systembolaget)! En riktig höjdarkväll!

Sofie

Ett svar till “Recept på Still Actives gröna hamburgare!”

Lämna en kommentar

Ladda ned på Google Play