Tiden är kommen för äppelmust! Följ med ut i kylan

26.9.2018

Höstväder Still Active

Äppelträdens grenar tyngs ner av frukt som äntligen är mogen. Äpplena håller sig kalla och krispiga i höstvädret medan bladen går mot varmare färger. Snart ligger frukten maskäten på marken och bladen ligger bruna i högar på gatan. Den här tiden har så länge jag kan minnas förknippats med äppelmust!

Jag har haft turen att växa upp med ett äppelträd på tomten och ett äppelmusteri i närheten. Musteriet alltid varit en populär höstaktivitet och för att hinna få en plats måste man vara ute i god tid. Deras kalender fylls snabbt och har man tur lyckas man få in en tid innan det är försent! Deras höst är redan uppbokad och jag är glad att jag hann få en tid i år!

Sist skrev jag om hur man kunde använda svamp till härliga rätter och bär till sylt. Jag nämnde också äppelmoset som kokas på äpplen men glömde helt bort att man kan göra äppelmust!

Det är något med känslan att vara kall om fingrarna med tjock dunjacka på och plocka så mycket äpplen som man bara orkar för att sen fylla bilen och åka mot musteriet. Där väger man frukten (alltid med förhoppningen om fler kilon än tidigare år) och processen sätts igång. Medan äpplena mustas fikar man utomhus och, trots solen, är vädret kyligt. När musten äntligen är klar lastas bilen full av lådor. När man väl kommit hem är det dags att smaka – glaset fylls till det inte går att fylla mer och varm äppelmust kan äntligen avnjutas.

Då är hösten välkommen för mig.

Jag har insett att mina årstider förknippas med naturen. Det gör den nog i de flesta fall eftersom att de olika perioderna beror på vädret och naturen därefter, men så länge jag kan minnas har även olika årstider förknippats med aktiviteter som hänger på naturen. Vintern spenderas i norr där jag borrar genom isen för att fiska, våren handlar alltid om att åka skidor så länge som möjligt för att sen inviga promenadskorna i naturen. När sommaren ger värme packas båten för att fara iväg på sommarens seglats eller så trampar jag runt Stockholm på cykeln. Och när hösten kommer, ja då är det dags för svamp- och bärplock men framförallt äppelmusten.

Älskar du också frisk luft har jag några aktiviteter jag varmt rekommenderar: En tur runt Stockholm avslutas bäst med en klassisk fika, men för att liva upp den vanliga promenaden föreslår jag en twist på det hela. För att göra den mer speciell och minnesvärd!

Still Active Outdoor Biking
 

Stockholm runt våra finaste platser med fotokurs!

En historisk promenad runt Södermalm!

Om du föredrar mer skräck än så tipsar jag om hårresande spökvandringar!

Och om du känner för något lite mer utmanande finns Gamla Stans Puss & Snusk! 

 

 

-Kajsa 💙

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play