Tre soliga muffins till sommarens fika!

23.5.2020

Trots att solen gömmer sig bakom molnen titt som tätt börjar det äntligen närma sig sommar! Med sommaren kommer soliga kaffestunder på bryggor, i trädgården eller inomhus för en paus från den friska luften vilket är min favoritstund på hela dagen. Fika i alla dess former slinker ned lika fort som glassen smälter i solen och min bästa sommarfika är muffins! Helst muffins med frukt eller bär i.

Nu när kaffestunderna är runt hörnet tänkte jag passa på att tipsa om mina allra bästa recept, tre olika recept på sommarens soligaste muffins!

Självklart kan du byta ut det jag lagt i mot något annat, eller skippa det helt om du så föredrar. Dessa ingredienser gör åtminstone saftiga, soliga, smarriga muffins som jag älskar!

Vi börjar med mina snabbaste hallonmuffins, som jag också kallar ”Muffins på kvarten”. De tar nämligen inte längre än så att få nygräddade hallonmuffins framdukat.

Hallonmuffins på kvarten (ca 10 muffins)

  • 1 ägg
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 krm kardemumma
  • Pärlsocker
  • Ett gäng hallon (eller annan frukt/bär)

Innan du börjar ställer du in ugnen på 200° grader och förbereder en plåt med dina muffinsformar. Sen är det bara att sätta igång att smälta smöret. Utan inbördes ordning rör du ner alla ingredienser. Ett tips är att tillsätta kardemumman samtidigt som du smälter smöret, jag tycker ofta att smaken kommer fram bättre då! När smeten är klumpfri är den redo för formarna. Fyll på smeten i formarna, smeten växer inte så mycket i ugnen men kom ihåg att du ska få plats med bären utan att det svämmar över. När formarna är fyllda strör du över bären och slutligen strör du över lite strösocker för en lite frasigare yta samt pärlsocker för att det är så gott! In i ugnen i 8 minuter, eller tills att ytan har blivit något gyllene och stickan är torr när du tagit ut dem.

Rabarbermuffins med mandelspån (10 st)

Vad vore väl våren och sommaren utan rabarber? Dessa muffins är saftiga och bakas till perfektion. Rabarbern tillsammans med sockret blir gör att det syrliga krockar med det söta och jag lovar dig att plåten kommer ta slut på nolltid!

  • Rabarber
  • 2 ägg
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 2.5 dl mjöl
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Mandelspån

Denna gång sätter du på ugnen på 175° grader och förbereder plåten med muffinsformar. Skölj din rabarber noggrant (det sitter nästan alltid fast djur som jag helst inte råkar svälja när jag plockar in mina) och hacka upp stångarna till småbitar. Blanda bitarna med en halv deciliter socker och låt det stå tills det är dags att stoppa ner dem i smeten. Vispa upp resten av sockret med rumstempererat smör tills att det blir som en kräm. Rör ner ett ägg i taget, fortsätt vispa och rör sedan ner mjölken. De torra ingredienserna rör du ihop i en separat bunke innan du vänder ner dem i de blöta. Rör ner hälften av den goda rabarberblandningen och häll sedan ut smeten i dina muffinsformar. Toppa med resterande rabarber och avsluta med att strö över lite mandelspån. Låt stå i ugnen i 20 minuter och försök låta dem svalna innan du smakar!

Äppelmuffin med kanel (10 st)

Kombinationen av äpple och kanel kan aldrig gå fel! Tillsammans med en fluffig muffins på en prickig duk och en kopp nykokt kaffe gör de sig som bäst. Släng ihop den här snabba smeten och du kommer inte få göra annat än att baka i sommar om dina smaklökar får bestämma!

  • 2 ägg
  • 150 gram smör
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 dl mjöl
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Äpplen
  • Kanel
  • Socker

Sätt på ugnen på 200° grader och förbered plåten med 10 stycken muffinsformar. Börja sedan din bakning med att vispa upp smöret tillsammans med sockret så att det blir vitt och pösigt. Därefter rör du ner äggen och tillsätter mjölken och vaniljsockret. Sist men inte minst blandar du ner mjölet, bakpulvret och saltet. Blanda ordentligt så det inte finns några klumpar och fyll sedan dina formar med smet. Nu är det dags för äpplena! Skölj, skala och skiva upp i tunna skivor. Jag tycker nästan det blir som godast om man har riktigt mycket äpple, men det ser snyggast ut och ger bäst resultat med ca fem skivor per muffins. Lägg skivorna ovanpå smeten och strö över ordentligt med kanel och strösocker. Låt muffinsen stå i ugnen i en kvart och ta ut när äpplena börjat mjukna, ytan bli gyllene och låt dem svalna innan du hugger in!

Glöm inte att det alltid blir som bäst med lite improvisation!

Ibland byter jag ut frukten och ibland byter jag topping. Ibland rör jag till och med ihop en snabb smuldeg (smör, socker och mjöl) och smular över. Det kan (nästan) aldrig gå fel och skulle det göra det rör du ihop en ny smet på ett kick! Njut av muffins och lycka till med bakningen.

-Kajsa


Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play