Still Active provar på: Osynlig Utställning

18.8.2017

Lärorikt, inspirerande och omvälvande. Det är de orden jag tycker bäst beskriver vår otroliga upplevelse på Osynlig Utställning.

“Tänk dig att alla ljusen slocknar, och att du istället får låta dina sinnen leda sig på en resa till en osynlig värld”. Dessa ord möter dig när du går in i Osynlig Utställnings lokaler i Frihamnen i Stockholm. Det är även dessa som beskriver vad som komma skall. Under en timmes rundvandring blir du guidad i mörkret av en blind guide (Boka din biljett här för 140 kr!)

Utställningshallen är till en början belyst, och där finns olika stationer med aktiviteter. Du kan bland annat prova på att gå en hinderbana med blindkäpp med förbundna ögon. Det finns även möjlighet att prova att spela schack, backgammon eller att lösa en rubiks kub utan att se, enbart med hjälp av Braille (blindskrift). Det var oerhört tydligt att det var frustrerande svårt för alla som provade. Men det var också spännande att lära sig något nytt!

 

Själva rundturen börjar med en genomgång av Brailleskrift.

Vi fick hjälp av en synskadad medarbetare som pedagogiskt och roligt förklarade alfabetet. Sedan fick vi själva försöka skriva våra namn på speciella skrivmaskiner. Att skriva på en Brailleanpassad maskin var inte det lättaste, och vi fick tänka både en och två gånger för att det skulle bli rätt. Även om en genomgång av alfabetet kan låta tråkigt måste jag säga att det var riktigt roligt. Vår guide både skojade och lyckades med konsten att få oss alla att skratta. Dessutom lärde vi alla oss otroligt mycket på den korta genomgången.

Efter Braillegenomgången var det dags för utställningens höjdpunk: en timmes lång tur i totalt mörker.

Även denna var guidad av en synskadad eller till och med blind guide. Vi hade äran att bli guidade av Annika, som vi var tvungna att lita blint på, precis som utställningens slogan säger! När turen började blev vi instruerade att alltid ha en hand mot väggen. Den andra handen skulle vara böjd framför oss för att inte råka gå in i någonting.

Utan att avslöja för mycket gick turen igenom diverse rum där vi fick försöka klura ut vart vi var någonstans. Vi fick även prova vardagliga situationer så som att gå på gatan i en stad, och de utmaningar det för med sig om man är blind. Det blev snabbt uppenbart för oss, som inte är synskadade, att man i sitt vardagliga liv tar mycker för givet. Man ägnar inte tillräckligt många tankar åt hur livet skulle vara om vi inte hade ögonen till hjälp! 

Det blev otroligt tydligt att de övriga sinnena tar över när man inte kan se!

Inte minst hörseln, det var helt omöjligt att försöka ignorera alla ljud runt omkring oss och bara försöka lyssna på det väsentliga. Faktum är att Annika lärde oss att upp till 80% av den informationen vi tar in och förstår dagligen ges via vår syn, så när den försvinner måste vi verkligen använda resten av sinnena.

Inte nog med att vårt besök på Osynlig Utställning fick oss att uppskatta vår syn, något som vi tar för givet, vi lärde oss också otroligt mycket av hur vardagen kan förenklas för synskadade genom hjälpmedel i vardagen. Har du till exempel känt efter på knappen vid övergångsställen att det finns en pil som markerar riktningen? Eller att det pipande ljudet vid övergångsstället ändras när det blir grönt? Det blev också uppenbart för oss att det finns otroligt mycket mer att göra för att underlätta synskadades vardag. Här finns lite tips på hur DU kan hjälpa till:

Jag rekommenderar verkligen att ni går på denna utställning!

Den är inte bara otroligt lärorik, den är också fantastiskt rolig och välgjord! Snart börjar också Osynlig Utställning med fler roliga aktiviteter, så som dessert- och vinprovning i totalt mörker!

Boka Osynlig Utställning här, det kostar 140 kr per person och då ingår både genomgång och rundtur!

– Signe

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play